PLANKEN VLOEREN

Planken vloeren zijn weer 'in'. In oude huizen kom je nog wel eens duimsdikke (2,5 cm) vloerdelen tegen die 'koud' tegen elkaar op de balken gespijkerd zijn. Dergelijke vloeren zijn vrijwel onverslijtbaar, maar karakteristiek is wel dat ze vaak grote naden vertonen en hol getrokken zijn. Zo'n vloer kan opgeknapt worden door de vloerdelen los te halen, de vloerdelen opnieuw te leggen en te spijkeren of lijmen, versleten delen te vervangen en eventuele nieuwe delen aan te brengen. Vervolgens wordt de vloer geschuurd en blank of in kleur gelakt of gewoon onbehandeld gelaten.


Wilt u een planken vloer in een nieuwe woning, op een betonnen vloer, aanbrengen, dan moet er eerst een latwerk op de betonvloer gelijmd worden. Daarop kunt u dan de vloerdelen verlijmen en spijkeren. Kies in dit geval wel altijd de beste kwaliteit vloerdelen, A-kwaliteit, zonder kwasten en scheuren en 20 tot 22 millimeter dik. Vraag de leverancier tot welk vochtigheidspercentage de planken gedroogd zijn. Acht tot negen procent is het beste. Het is altijd aan te raden de vloerdelen in ieder geval een aantal weken in de betreffende ruimte te laten acclimatiseren. Stapel de planken in het midden van de ruimte op en leg tussen de planken latjes zodat er een vrije luchtcirculatie tussen de planken mogelijk is.

 

Waar u rekening mee moet houden bij de aankoop van een massieve planken vloer 20mm.

Hout is een natuurproduct dat zich sterk laat beïnvloeden door de luchtvochtigheid in de ruimte waar de parketvloer gelegd moet worden of reeds ligt. De ideale luchtvochtigheidpercentage ligt zo tussen de 50 en 65%. Deze luchtvochtigheid kunt u aflezen op een hygrometer. Wij adviseren u dan ook bij aankoop van een massieve planken vloer een hygrometer aan te schaffen, zodat u zelf kunt aflezen wat de luchtvochtigheidspercentage binnen uw ruimte is. Wij als winkelier en leverancier van uw massieve planken vloer kunnen onmogelijk op afstand zien wat u luchtvochtigheidspercentage binnen uw ruimte is.

.

 

 

 

 

HOUT BLIJFT WERKEN

Bij het leggen van een massieve planken vloer wordt er altijd rekening mee gehouden dat het hout blijft werken. Onder het werken van de massieve houten vloer verstaan we het krimpen en uitzetten( zwellen) van gedroogd hout als gevolg van verandering in de relatieve vochtigheid. Daarom wordt er langs de kanten altijd een ruimte over gelaten (zwelruimte), zodat de vloer zich altijd kan aanpassen aan de luchtvochtigheid binnen de ruimte. Om een voorbeeld te geven van een eiken vloer die op 1 meter 0,8mm kan gaan uitzetten (zwellen) bij een hoge luchtvochtigheid. Wij adviseren dan ook ten zeerste om rondom de vloer 2cm zwelruimte aan te houden

Onze werkende breedte bij het leggen van een massieve planken vloer is maximaal 5 meter. Dit is de meest veilige werkende breedte bij de extreem schommelende luchtvochtigheid in Nederland. Een mooie brede massieve plank is erg mooi om te zien, houdt u er wel rekening mee dat in Nederland met deze extreme luchtvochtigheid schommelingen de mooie brede plank erg snel wil gaan bollen of hollen. Wij adviseren tot een veilige breedte van maximaal 17 cm breed. Breder hoeft niet altijd problemen te geven maar u zult uw luchtvochtigheidspercentage binnen u ruimte goed in de gaten moeten houden.

TE HOGE LUCHTVOCHTIGHEID

Wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte waar uw massieve planken ligt te hoog wordt, kan de vloer zo extreem gaan uitzetten dat de massieve planken vloer vast tussen de muren komt te zitten met als gevolg dat de vloer bol gaat staan. Bij een te hoge luchtvochtigheid binnen uw ruimte (af te lezen op uw hygrometer) dient u er voor te zorgen dat er goed geventileerd wordt en dat de temperatuur in de ruimte waar de vloer ligt, hoger is dan de temperatuur buiten.

TE LAGE LUCHTVOCHTIGHEID

Wanneer de luchtvochtigheid in de ruimte waar de massieve houten vloer ligt te laag is (af te lezen op uw hygrometer) kunt u deze op peil houden door een luchtbevochtiger aan te schaffen. Een kenmerk van een te lage luchtvochtigheid is dat de vloer in de werkende breedte gaat krimpen. Elke plank kan gaan krimpen dit kunt u zien aan de krimpnaden. Bij een lage luchtvochtigheid kan uw vloer ook gaan kraken en knappen.

PLANKEN IS GEEN PARKET

Een planken vloer mag op de kopse verbinding qua marge iets hoogte verschil hebben. Een planken vloer mag op de lange zijden qua marge iets breedte verschil hebben. Vergelijk een planken vloer nooit met een parketvloer! Een planken vloer wordt hoofdzakelijk verkocht met een V-groef (velling) dit vangt een eventueel breedte verschil op (verdoezeld een eventuele lengte naad). De legwijze van deze massieve planken vloeren is zwevend met verlijming in veer en groef. Uw nieuwe vloer zal in het begin altijd lichter uitvallen qua kleur dan op de houtstaal, dit komt door dat de houtstaal al geruime tijd onderhevig is geweest aan de UV-straling van buiten af en dat uw nieuwe vloer nog niet. Hout is en blijft een natuur product, geen enkele plank of tekening of noest is gelijk, houdt u daar goed rekening